Browsing by Author "Saraiva, Margarida"
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- Active Flexible Films for Food Packaging: A ReviewPublication . Azevedo, Ana G.; Barros, Carolina; Miranda, Sónia; Machado, Ana Vera; Castro, Olga; Silva, Bruno; Saraiva, Margarida; Silva, Ana Sanches; Pastrana, Lorenzo; Carneiro, Olga Sousa; Cerqueira, Miguel A.Active food packaging is a dynamic area where the scientific community and industry have been trying to find new strategies to produce innovative packaging that is economically viable and compatible with conventional production processes. The materials used to develop active packaging can be organized into scavenging and emitting materials, and based on organic and inorganic materials. However, the incorporation of these materials in polymer-based flexible packaging is not always straightforward. The challenges to be faced are mainly related to active agents' sensitivity to high temperatures or difficulties in dispersing them in the high viscosity polymer matrix. This review provides an overview of methodologies and processes used in the production of active packaging, particularly for the production of active flexible films at the industrial level. The direct incorporation of active agents in polymer films is presented, focusing on the processing conditions and their effect on the active agent, and final application of the packaging material. Moreover, the incorporation of active agents by coating technologies and supercritical impregnation are presented. Finally, the use of carriers to help the incorporation of active agents and several methodologies is discussed. This review aims to guide academic and industrial researchers in the development of active flexible packaging, namely in the selection of the materials, methodologies, and process conditions.
- Análise de dados microbiológicos de géneros alimentícios prontos a comer servidos no ano de 2013 em unidades de restauração coletivaPublication . Correia, Cristina Belo; Bonito, Conceição Costa; Barreira, Maria João; Cunha, Isabel Campos; Coelho, Anabela; Flores, Cristina; Furtado, Rosália; Lopes, Teresa; Maia, Carla; Marcos, Sílvia; Moura, Isabel; Pena, Cláudia; Santos, Susana; Sousa, Isabel; Toscano, Maria Manuel; Saraiva, Margarida; Calhau, Maria AntóniaObjetivo: Apresentar uma análise dos dados obtidos na interpretação dos ensaios microbiológicas aos géneros alimentícios prontos a comer, efetuados no âmbito dos protocolos de vigilância estabelecidos com o INSA, em 2013, de acordo com os “Valores Guia, INSA”. Não sendo critérios obrigatórios, os “Valores Guia, INSA” constituem linhas de orientação relevantes na evidência do cumprimento dos procedimentos de boas práticas em unidades de restauração coletiva.
- Análise microbiológica - Interpretação do Relatório de EnsaioPublication . Saraiva, MargaridaO Laboratório de Microbiologia do Departamento de Alimentação e Nutrição organizou em 15 de Dezembro de 2011 a Reunião das Entidades Participantes da Zona Norte do País nos “Protocolos de Vigilância em Restauração Coletiva" do INSA, I.P. com o objetivo de divulgar a atividade desenvolvida pelos Laboratórios de Microbiologia e Química do Departamento de Alimentação e Nutrição, do INSA, I.P. (Lisboa e Porto), na área do controlo das refeições prontas a comer, servidas em unidades de restauração coletiva. Num espaço de esclarecimento de dúvidas, apresentação de sugestões, debate de opiniões, troca de informações e conhecimentos, e numa perspetiva de melhoria contínua, foram abordados diversos temas nomeadamente a “Análise microbiológica - Interpretação do Relatório de Ensaio”.
- Antioxidant and antimicrobial properties of PLA based active packaging with pomegranate peels and extractPublication . Andrade, Mariana; Rodrigues, Pedro; Barros, Carolina; Cruz, Vasco; Machado, Ana; Barbosa, Cássia; Coelho, Anabela; Furtado, Rosália; Correia, Cristina; Saraiva, Margarida; Vilarinho, Fernanda; Ramos, Fernando; Sanches Silva, AnaActive food packaging’ primary goal is to extend foodstuffs’ shelf life, through a dynamic and continuous interaction between the package and the packaged food. In an emission active packaging, the objective is the gradual release of antioxidant and/or antimicrobial compounds into the food surface, to delay the natural foods’ degradation. The active compounds can be extracted from several sources, such as aromatic plants, seaweeds, fruits by-products, among others. Since 50% of pomegranate is composed by peels, and since it is mainly consumed in juice and jam form, pomegranate peels may represent a considerable asset for the extraction of such compounds. The principal objective of this work was to evaluate the antioxidant and antimicrobial properties of polylactic-based active packaging incorporated with 3% (w/w) of pomegranate peels (PLA/3PP) and 3% (w/w) of pomegranate peels extract (PLA/3PPE). For the in vitro antioxidant activity evaluation, 9.08 cm2 of films were immersed in the food simulator, ethanol 95% (v/v), at 40 °C for 10 days. Then, the DPPH radical scavenging assay was performed, as well as the total content of phenolic compounds, total content in flavonoids, content in punicalagin (A+B) and ellagic acid were determined. Also, to fully determine the total content in punicalagin (A+B) and ellagic acid, the films were kept in methanol at 25 and 40 °C for 24 h. The antimicrobial activity of the films was evaluated with Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, and Escherichia coli, in accordance with ISO 22196:2011. Results showed that PLA/3PPE presented a higher antioxidant potential and higher content in phenolic compounds and flavonoids. Only ellagic acid was detected in the active PLA-based films. Regarding the antimicrobial activity, both films presented antimicrobial activity against S. aureus.
- Avaliação da composição nutricional de refeições hospitalares apresentação de resultadosPublication . Santos, Mariana; Fontes, Tânia; Mota, Carla; Matias, Filipa; Saraiva, Margarida
- Avaliação do número de Bacillus cereus e do número de bolores, em especiarias e ervas aromáticas desidratadas, embaladasPublication . Bonito, Conceição Costa; Lopes, Teresa Teixeira; Pena, Cláudia; Moura, Isabel Bastos; Cunha, Isabel Campos; Sousa, Isabel Soares; Toscano, Maria Manuel; Saraiva, Margarida; Calhau, Maria AntóniaObjetivo: O objetivo deste estudo foi monitorizar o número de Bacillus cereus e de bolores em especiarias (canela, cominhos, noz moscada e colorau) e ervas aromáticas desidratadas (salsa, orégãos e coentros), acondicionadas em embalagem de marca própria dos estabelecimentos de venda (marcas brancas).
- Avaliação Microbiológica do Estado Higiénico de Mãos ou Mãos com LuvasPublication . Saraiva, MargaridaO Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, I.P. (INSA, I.P.) tem por missão contribuir para ganhos em saúde pública, nomeadamente como laboratório do Estado no sector da saúde, laboratório nacional de referência, em que lhe é reconhecida competência de promover, organizar e coordenar programas de avaliação externa da qualidade no âmbito laboratorial (Decreto-Lei n.º 27/2012, de 8 de fevereiro). O Programa Nacional de Avaliação Externa da Qualidade em Microbiologia de Alimentos foi implementado em Setembro de 2001, pelo Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, I.P., através dos Laboratórios de Microbiologia do Departamento de Alimentação e Nutrição (Lisboa e Porto). Está inserido num programa a nível mundial que engloba mais de 50 países, coordenado pela Food and Environment Proficiency Testing Unit (FEPTU), da Public Health England (PHE), de Londres (desde o dia 1 de Abril de 2013, a Health Protection Agency (HPA) foi integrada na nova organização Public Health England). Uma característica dos Programas AEQ é oferecer aconselhamento/consultoria aos participantes que o solicitem, promovendo a melhoria da qualidade. A existência de um Programa Nacional facilita esta interligação e permite atingir esse objetivo. Tendo iniciado com 23 laboratórios participantes, no ano 2017/18 estão inscritos 44 laboratórios, públicos e privados, de Saúde Pública, de Controlo Oficial dos géneros alimentícios, da Indústria Alimentar, de Estabelecimentos de Ensino Superior, de Escolas Profissionais e de Prestação de Serviços, provenientes de diversas regiões de Portugal continental e dos arquipélagos dos Açores e da Madeira, assim como de países de língua oficial portuguesa. Todos os “PHE EQA Schemes” estão acreditados pelo United Kingdom Accreditation Service (UKAS) de acordo com a ISO/IEC 17043: 2010 – Conformity assessment - General requirements for proficiency testing. Os ensaios interlaboratoriais organizados pelo INSA, I.P. são aceites pelo Instituto Português de Acreditação (IPAC). As reuniões nacionais são uma iniciativa do Programa em Portugal que se concretiza todos os anos, sendo um ponto de encontro dos participantes e cujo objetivo é analisar e discutir os resultados globais obtidos pelos participantes nacionais no contexto mundial, assim como contribuir para a formação dos técnicos dos laboratórios e constituir-se como um ponto de convergência, de diálogo, de formação e de partilha de experiências, de preocupações e de responsabilidades, transversais aos laboratórios da área da Microbiologia Alimentar. Decorreu, dia 17 de outubro de 2008, no auditório do INSA, I.P. em Lisboa, a 7ª Reunião Nacional do Programa Nacional de Avaliação Externa da Qualidade em Microbiologia de Alimentos.
- Botulism disguised as parotitisPublication . Caldas, João Paulo; Filipe, Rita; Queirós, Rita; Grilo Novais, António; Almeida, Francisco; Malheiro, Luís; Teixeira Lopes, Teresa; Saraiva, Margarida; Tavares, Margarida; Sarmento, AntónioBotulism is an acute toxin-mediated neuroparalytic syndrome caused by some Clostridium species. It typically presents itself as an acute symmetric descending paralysis of cranial and peripheral nerves, which can potentially evolve to respiratory failure and death. We report a case of botulism diagnosed in a patient presenting with a parotitis probably due to xerostomia, even though he had already sought medical assistance for blurred vision and dysphagia. The neurological symptoms resolved without administration of antitoxin and botulism diagnosis was confirmed with identification of both toxins B and F in patient's serum. We aim to illustrate the need for a high clinical suspicion for the diagnosis of botulism and to report an atypical case of botulism with the production of toxins B and F, the latter being of rare occurrence.
- Botulismo – Doença rara que merece atençãoPublication . Saraiva, MargaridaO Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, I.P. (INSA, I.P.) tem por missão contribuir para ganhos em saúde pública, nomeadamente como laboratório do Estado no sector da saúde, laboratório nacional de referência, em que lhe é reconhecida competência de promover, organizar e coordenar programas de avaliação externa da qualidade no âmbito laboratorial (Decreto-Lei n.º 27/2012, de 8 de fevereiro. Os Programas Nacionais de Avaliação Externa da Qualidade nas áreas da Microbiologia de Alimentos e Microbiologia de Águas estão inseridos num programa a nível mundial que engloba mais de 50 países, coordenado pela Food and Environment Proficiency Testing Unit (FEPTU), da Public Health England (PHE), de Londres (desde o dia 1 de Abril de 2013, a Health Protection Agency (HPA) foi integrada na nova organização Public Health England). O Programa Nacional de Avaliação Externa da Qualidade em Microbiologia de Alimentos foi implementado em setembro de 2001, através dos Laboratórios de Microbiologia do Departamento de Alimentação e Nutrição (Lisboa e Porto). Todos os “PHE EQA Schemes” estão acreditados pelo United Kingdom Accreditation Service (UKAS) de acordo com a ISO/IEC 17043: 2010 – Conformity assessment - General requirements for proficiency testing. As reuniões nacionais são uma iniciativa do Programa em Portugal que se concretiza todos os anos, sendo um ponto de encontro dos participantes e cujo objetivo é analisar e discutir os resultados obtidos pelos participantes nacionais no contexto mundial, assim como contribuir para a formação dos técnicos dos laboratórios e constituir-se como um ponto de convergência, de diálogo, de formação e de partilha de experiências, de preocupações e de responsabilidades, transversais aos laboratórios da área da Microbiologia Alimentar e da Microbiologia de Águas.
- Botulismo InfantilPublication . Saraiva, Margarida
