Browsing by Author "Rego, Andreia"
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- Acid liquefaction of potato (Solanum tuberosum) and sweet potato (Ipomoea batatas) cultivars peels – Pre-screening of antioxidant Aactivity total phenolic and sugar contentsPublication . Mateus, Maria Margarida; Ventura, Patrícia; Rego, Andreia; Motta, Carla; Castanheira, Isabel; Bordado, João Moura; dos Santos, Rui GalhanoIn the present study, the liquefaction of both regular and sweet potato peels was conducted to investigate the bio-oil produced, the sugar and total phenolic content, and antioxidant activity. Initially, the bio-oil obtained after liquefaction was partitioned into two different fractions, a hydrophilic fraction and the other consisted of the portion that contained the apolar compounds. Afterward, the samples of the whole bio-oil, aqueous extract, and organic phase of both cultivars were analyzed by attenuated total reflection- Fourier Transform infrared (ATR-FTIR) spectroscopy, hydroxyl number, and acid value. This was done in combination with assessment of the sugar and total phenolic contents and antioxidant activity. The samples demonstrated a considerable content of phenolic moieties in their composition. The antioxidant activity, which was assessed by the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical method, revealed that the antioxidants of the liquefied products and its extracts were generally better than that of butylated hydroxytoluene. Glucose, sucrose, and maltose were identified and quantified within all of the samples.
- Amino acid contents and toxically relevant arsenic of rice varieties consumed in PortugalPublication . Rego, Andreia; Mota, Carla; Gueifão, Sandra; Ventura, Marta; Delgado, Inês; Lopes, Joel; Matos, Ana; Castanheira, IsabelThis study evaluated amino acids, antioxidant capacity, and arsenic species present in Indica and Japonica rice cultivars (Oryza sativa L.) grown in similar regions, as well as brown rice. Essential amino acids in brown rice exhibited a greater abundance when compared to white rice. Lysine was the only essential amino acid with higher concentration in white rice than in brown rice. Results showed antioxidant activity of 0.46 IC50 (mg mL 1) and TPC 0.11 mg eq. GA/g of sample. Total arsenic content in rice samples was about 200 mg/kg. HPLC-ICP-MS determinations revealed iAs as the predominant species in bran samples. Through Spearman’s correlation, negative correlations between six amino acids and total arsenic content in japonica white rice were observed. Sulphur amino acid cysteine presented the highest negative correlation (q = 0.758, p-value = 0.011). Based on our results, a regular benefit-risk assessment for rice products to enhance the consumption choice is recommended.
- Análise de contaminantes inorgânicos em alimentos provenientes de áreas ardidas na região Centro de PortugalPublication . Gueifão, Sandra; Sequeira, Catarina; Ribeiro, Mariana; Moreira, Tiago; Ventura, Marta; Delgado, Inês; Rego, Andreia; Coelho, Inês; Silva, José Armando L. da; Castanheira, IsabelPortugal é um dos países europeus onde ocorre maior número de incêndios florestais e com a mais vasta área ardida. Os incêndios ocorridos em 2017, nos concelhos de Pedrógão Grande, Castanheira de Pera e Figueiró dos Vinhos, evidenciaram o enorme impacto destas catástrofes ambientais na saúde das populações, no seu bem-estar e no seu modo de vida. Este trabalho teve como objetivo a análise de seis elementos inorgânicos, nomeadamente bromo (Br), arsénio (As), níquel (Ni), cádmio (Cd), chumbo (Pb) e cromo (Cr), em amostras de couves, batatas e ovos provenientes de hortas familiares dos três concelhos afetados, em dois períodos de tempo diferentes, após a ocorrência dos incêndios. Os resultados deste estudo foram comparados com valores obtidos para os mesmos alimentos colhidos nas mesmas áreas, antes dos incêndios (amostra controlo de couves) e com valores referidos na literatura (batatas e ovos). Quando possível, e aplicável, os resultados foram também comparados com valores limite reportados na legislação em vigor. A determinação foi realizada por Espetrometria de Massa acoplada a Plasma Indutivo (ICP-MS). Os ensaios foram realizados mediante procedimentos analíticos em conformidade com a norma ISO 17025:2005. Os resultados mostraram que as amostras de couves, colhidas após os incêndios, e a amostra controlo apresentam diferenças significativas no As, Ni, Cd, Cr e Br. Relativamente ao Pb, não foram encontradas diferenças significativas entre as amostras das duas colheitas e a amostra de controlo. Por outro lado, os elementos analisados apresentam valores abaixo dos referidos na literatura e/ou na legislação em vigor, para as três matrizes estudadas. No entanto, foram encontradas exceções para o As e Cr, nos ovos, e para o As, nas batatas da 2ª colheita, em que os valores encontrados estão acima dos referidos na literatura.
- Análise de iodo em urinas de crianças cabo-verdianas, dos 6 aos 12 anosPublication . Delgado, Inês; Ventura, Marta; Rego, Andreia; Copeto, Sandra; Ribeiro, Ailton; Mendonça, Maria; Coelho, InêsO Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge (INSA) e o Instituto Nacional de Saúde Pública de Cabo Verde (INSP) estabeleceram um protocolo de colaboração para realizarem a avaliação e monitorização do iodo urinário em crianças de Cabo Verde. Assim, o INSP selecionou crianças das nove ilhas habitadas (Santo Antão, São Vicente, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Fogo e Brava) e realizou a recolha de amostras de urina de 24 horas de 541 crianças dos 6 aos 12 anos, que posteriormente foram enviadas para o INSA para determinação do teor de iodo por espectrometria de massa com plasma indutivo acoplado (ICP-MS). Os resultados revelaram uma mediana de 155 μg/L nas iodúrias da população em estudo e um aporte de iodo considerado adequado para apenas 36 % das crianças. É necessária especial atenção para a existência de muitos casos de excesso de iodo nas ilhas de Santo Antão, São Nicolau e Sal e casos de deficiência nas ilhas de São Vicente, Boa Vista e Fogo. Este estudo revelou a importância da monitorização da implementação de políticas públicas direcionadas para a correção de situações consideradas inadequadas para uma vida mais saudável em termos da ingestão de iodo.
- Análise multielementar em couve portuguesaPublication . Ventura, Marta; Gueifão, Sandra; Coelho, Inês; Rego, Andreia; Castanheira, IsabelA couve Portuguesa (Brassica oleracea L. var. costata DC.) é o vegetal mais cultivado em Portugal não sujeito a agricultura intensiva, o mais consumido pela população rural e muito apreciado pela população em geral. As hortícolas folhosas são acumuladoras de metais pesados e sinalizadoras de contaminantes ambientais. Com a realização deste trabalho pretendeu-se avaliar, por ICP-MS, a concentração de 10 elementos traço em couves portuguesas cultivadas em todos os distritos de Portugal Continental e Ilhas. Foram analisadas couves com origem em 20 locais de Portugal Continental e Ilhas. Para cada local foi realizada uma pool com 3 folhas exteriores de 3 couves diferentes. Como procedimento de preparação de amostras, as folhas foram lavadas, liofilizadas, trituradas e digeridas por microondas em vaso fechado. Os resultados, expressos pela média de 3 réplicas, foram analisados estatisticamente através da análise de clusters e de redes neuronais. Concluiu-se que as couves analisadas não continham cádmio e chumbo acima dos valores legislados, 50 e 100 µg/kg, respetivamente [1, 2]. O arsénio é o elemento determinante para caraterizar o local de origem deste vegetal, pois é o que apresenta maior variabilidade entre as regiões estudadas. Este fator poder-se-á atribuir à diferença de contaminantes presentes nos solos e águas das diferentes regiões. Futuramente, tendo por base este trabalho, pretende-se publicar um artigo científico e fazer a avaliação da exposição continuada. [1] Regulamento EU nº 488/2014 da Comissão de 12 de Maio de 2014. Jornal Oficial da União da União Europeia [2] Regulamento EU nº 1881/2006 da Comissão de 19 de Dezembro de 2006. Jornal Oficial da União da União Europeia
- Análise multielementar em couve portuguesaPublication . Ventura, Marta; Gueifão, Sandra; Coelho, Inês; Rego, Andreia; Castanheira, IsabelA couve Portuguesa (Brassica oleracea L. var. costata DC.) é a hortícola mais cultivada em Portugal não sujeita a agricultura intensiva, a mais consumida pela população rural e muito apreciada pela população em geral. As hortícolas folhosas são acumuladoras de metais pesados e sinalizadoras de contaminantes ambientais. Com a realização deste trabalho pretendeu-se avaliar, por ICP-MS, a concentração de 10 elementos traço (nutrientes e contaminantes) em couves portuguesas cultivadas em todos os distritos de Portugal Continental e Ilhas.
- Antioxidant activity and characterization of antioxidants from Argentina OcaPublication . Rego, Andreia; André, Catarina; Delgado, Inês; Samman, Norma; Castanheira, IsabelOverview: - Objectives - Introduction • Oca • Phenolic compounds - Methods • Sample • Extraction Method • Antioxidant activity • Total Phenolic Content • UPLC-PDA - Results and Discussion • DPPH • TPC • UPLC-PDA - Conclusions
- Application of chemometric methods for multi‐elemental characterization of fruit juices and nectars analysed in the Portuguese Total Diet Studies pilot studyPublication . Coelho, Inês; Rego, Andreia; Gueifão, Sandra; Nascimento, Ana Cláudia; Castanheira, IsabelMultivariate analysis was applied to test the adequacy of pooling samples versus single units as a sampling strategy to estimate dietary intake and risk assessment of chemical elements in nonalcoholic beverages. The contents of 18 minerals and trace elements (Cr, Mn, Cu, Zn, As, Se, Mo, Sr, Co, Cd, Sn, Pb Fe, Mg, Ca, P, Na, and K) in fruit juices and nectars were determined by inductively coupled plasma–optical emission spectrometry and inductively coupled plasma–mass spectrometry. Arsenic speciation was done with high‐performance liquid chromatographer‐inductively coupled plasma–mass spectrometry. The data obtained in pooledsamples and single units were then studied by analysis of variance and least significant difference tests, Spearman's correlation, principal component analysis, and cluster analysis. Analysis of variance and least significant difference tests were used to evaluate analytical data from pooled samples and single units. Values of individual units and pooled samples were statistically different with the exception of Se (P < .05), illustrating pooling as an inadequate strategy. Spearman's correlation displayed significant correlations between the following pairs: P‐K (0.924), Mo‐K (0.888), Mo‐P (0.876), and Ca‐Mg (0.846), indicating that chemical elements could be from the same source, having a natural occurrence, or the same exposure sources. By applying principal component analysis and cluster analysis, it was possible to classify juices and nectars by fruit type and geographical origin. It was observed that 2 principal components accounted for 59% of the total variance in the data. Cluster analysis classified samples into 5 clusters. Combined chemometric tools are suited to select appropriate laboratory sampling strategies for risk assessment. Application of chemometric methods to analytical data may be useful to group samples by similar characteristics for the purpose of Total Diet Studies.
- Assessing Contaminant Uptake and Elimination in Insects: Implications for Sustainable Food Production and Waste ManagementPublication . Cardoso, Diogo; Silva, Ana; Duarte, Regina; Brandão, Pedro; Epifânio, Joana; Azevedo, Abraão; Prodana, Maria; Mostafaie, Amid; Pinto, José; Silva, Patrícia; Coelho, Inês; Rego, Andreia; Alvito, Paula; Brooks, Bryan; Loureiro, SusanaConsidering the global food crisis and the pressing issue of waste generation, sustainable solutions for food demand are crucial. Insects have emerged as a promising protein source for food and feed due to their efficient bioconversion capacity and ability to utilize nonvaluable products. However, ensuring the safety of insects for food and feed is essential. This study aims to comprehensively evaluate the uptake and elimination of contaminants by insects, going beyond conventional measurements of contamination levels. Methodology: The study employed two-phase bioaccumulation studies involving an uptake phase with a contaminated substrate followed by an elimination phase in a clean substrate. Data from these studies were used in toxicokinetic modelling. The objective was to assess the bioaccumulation capacity of mercury (Hg), cadmium (Cd), lead (Pb), arsenic (As), and various polycyclic aromatic compounds (benzo[a] pyrene [B[a]P], benz[a]anthracene [B[a]A], benzo[b]fluoranthene [B[a] F], and crysene [Cry]) in black soldier fly (BSF) larvae (Hermetia illucens). Although high metal bioaccumulation potential (e.g., for Hg, Cd, Pb, As) in edible insects has already been identified as risk, there is a gap regarding hazard assessment of the organic contaminants (e.g., B[a]P, B[a]A, B[a]F, Cry). The findings indicate that when insects were exposed to the maximum allowed levels of metals according to European Union feed regulations, they accumulated contaminant levels unsuitable for feeding other animals. However, after a depuration period, the insects could reduce the contaminant concentrations to comply with the existing legislation. For instance, a 4 to 5 days depuration period was found sufficient for safer consumption of insects exposed to Hg, while a longer period was required for Cd elimination. Interestingly, no significant accumulation of polycyclic aromatic compounds was observed when insects were fed at the maximum allowed levels. Conclusion: These findings have significant implications, particularly when insects are employed as waste converters, where concerns arise regarding contaminants. This study supports the implementation of a depuration period after exposure to waste that may vary depending on the classes of contaminants involved. Toxicokinetics is an adequate tool for the safety assessment of insects as feed and food, but it also defines the conditions that will assure their sustainable use in waste management.
- Atividade antioxidante em amostras de Oxalis tuberosa e Rubus ulmifoliusPublication . Rego, Andreia; André, Catarina; Delgado, InêsIntrodução: A oca (Oxalis tuberosa) é um tubérculo amiláceo proveniente da região andina. É uma planta herbácea anual que é cultivada maioritariamente no Peru e na Bolívia, ocupando o segundo lugar na produção e no consumo, logo a seguir à batata. Existe uma enorme diversidade de ocas que diferem entre si principalmente na forma e na cor do tubérculo, podendo o tubérculo ser oval ou cilíndrico, com pele branca, amarela, laranja, rosa, roxa escura ou praticamente preta. Essas características variam dependendo do local do cultivo (solo e condições climatéricas). As amoras-silvestres são os frutos (pseudo-baga) de arbustos (amoreirasilvestre) do género Rubus, vulgarmente designados como silvas. São conhecidas pelos seus altos teores em antioxidantes naturais.
