Browsing by Author "Saraiva, M."
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- Antimicrobial activity of active whey protein filmsPublication . Andrade, M.; Maia, C.; Correira, C.B.; Saraiva, M.; Sanches-Silva, A.Objective: The aim of this work was to evaluate the antimicrobial activity of a whey protein film incorporated with a plant extract (from Rosmarinus officinalis L.) intended for food applications.
- Avaliação da qualidade microbiológica de peças de sushi prontas para consumoPublication . Alegria, S.; Furtado, R.; Barreira, M.J.; Coelho, A.; Marcos, S.; Saraiva, M.; Ramos, S.O sushi, prato tradicional japonês cada vez mais consumido em Portugal, é geralmente preparado à base de arroz acidificado com vinagre e ingredientes crus, como pedaços de peixe, mariscos, frutos, e vegetais colocados sobre o arroz moldado ou embrulhados com o arroz em algas marinhas (nori). Como contém componentes perecíveis crus e muito manipulados, na qualidade microbiológica do sushi tem uma forte interferência a qualidade microbiológica de cada ingrediente e o cumprimento rigoroso das boas práticas de higiene e de fabrico e do prazo de vida útil. À exceção do arroz que é cozido, arrefecido e acidificado com vinagre de modo a atingir um valor de pH < 4,6 todos os ingredientes que compõem este prato são normalmente servidos crus, sem qualquer tipo de tratamento térmico, que elimine eventuais microrganismos patogénicos presentes, características que contribuem para que este alimento pronto para consumo seja visto como um produto potencialmente perigoso para populações com baixa imunidade. Este trabalho teve como objetivo estudar a nível microbiológico refeições de sushi prontas para consumo, adquiridas em dois estabelecimentos comerciais (1 restaurante e 1 hipermercado) na região de Lisboa, na modalidade de take-away. Foram recolhidas 62 amostras, constituídas cada uma por oito unidades de sushi (31 no restaurante e 31 no hipermercado). As amostras foram conservadas até ao laboratório refrigeradas (1 a 8 ºC) e no laboratório foram mantidas entre 1- 4 ºC até serem analisadas. Os ensaios realizaram-se dentro do prazo de validade estabelecido no rótulo do produto. Em cada amostra foram efetuados ensaios para contagem de: microrganismos a 30 oC, Enterobacteriaceae, Escherichia coli, Estafilococos coagulase positiva, Bacillus cereus e para pesquisa de: Salmonella spp., Listeria monocytogenes e V. parahaemolyticus, V. cholerae e V. vulnificus. O nível da qualidade microbiológica foi interpretado com base nos Valores-guia INSA de Setembro de 2019. Uma avaliação global das 62 amostras, revelou que em 10/62 (16,1%) os resultados analíticos foram interpretados como Satisfatórios, em 22/62 (35,5%) Questionáveis e em 30/62 (48,4%) Não satisfatórios, não tendo sido detetada a presença de microrganismos patogénicos em nenhuma das amostras. Contudo, no decurso da Pesquisa de Vibrio foi identificada (sistemaVITEK® MS), a presença de espécies de Aeromonas, nomeadamente A. caviae e A. hydrophila, bactérias potencialmente patogénicas quando em número elevado e frequentemente presentes em produtos do mar. O elevado nível de amostras classificadas com um nível da qualidade microbiológica “Questionável” e “Não satisfatório” evidencia a necessidade de rever os sistemas de gestão de segurança alimentar implementados de forma a determinar a análise de causas e implementar novos pontos de controlo, que sejam eficazes para obter um produto final com o nível de qualidade pretendido. Considerando as características particulares desta categoria de géneros alimentícios, é ainda de salientar a importância dos operadores que produzem/comercializam este tipo de alimentos implementarem programas de vigilância microbiológica que os ajude a estabelecer o sistema de gestão da segurança alimentar eficaz, e informarem os consumidores que o consumo destes produtos deverá ser evitado por populações pertencentes a grupos de risco (ex. indivíduos cujo sistema imunitário se encontre comprometido entre os quais grávidas, crianças, idosos).
- Biological toxins detection: a rapid diagnosis in an emergency responsePublication . Lopes de Carvalho, I.; Cordeiro, R.; Saraiva, M.; Cunha, I.C.; Pelerito, A.; Núncio, M.S.Toxins are chemical substances of biological origin, and they can be considered chemical or biological warfare agents. Four toxins are included in the list of bioterrorism agents: botulinum toxin (BoNT), saxitocin, ricin, and staphylococcal enterotoxin B. BoNT is included in Category A, while the other 3 are considered Category B. Botulism is a potentially fatal disease caused solely by the action of serologically distinct neurotoxins (BoNT/A, /B, /C, /D, /E, /F/ or /G) that prevent acetylcholine release at neuromuscular junctions, resulting in paralysis. The Emergency Response and Biopreparedness Unit is the Portuguese national reference laboratory for biological events or catastrophes and has skilled professionals, know-how, Biosafety Level (BSL)-3 facilities, capacity to work 24 hours per day, 7 days per week, and trained human resources to increase lab capacity in emergency situations. The laboratory diagnosis capacity includes the detection of bacteria, viruses, and toxins that are considered bioterrorism agents, using microbiology, immunology, and molecular biology techniques. Participation in European projects such as EquaTox allowed the upgrade of biosafety procedures and technical skills and the implementation of the best techniques to detect the biological toxins that can be used as biological weapons.
- Characterization of rosemary and thyme extracts for incorporation into a whey protein based filmPublication . Andrade, Mariana; Ribeiro-Santos, Regiane; Bonito, M.C.; Saraiva, M.; Sanches-Silva, A.Active packaging is designed to interact with foods by releasing active components with biological properties, allowing the extension of foods shelf-life, being aromatic plants a source of active compounds. The main goal of this research was to develop a biodegradable whey protein based film, incorporated with an aromatic plant extract. Ethanolic extracts from rosemary and thyme were obtained from three commercial brands. The DPPH• scavenging activity assay showed that the rosemary extracts presented the highest antioxidant capacity. Thyme acetone extract had the highest antioxidant activity in the β-carotene bleaching assay. Three different mixtures of rosemary and thyme extracts with the highest antioxidant capacity showed a lower antioxidant capacity than the single extracts. The content of carnosic acid, carnosol and rosmarinic acid was determined in the three rosemary extracts, having the extract from the brand C shown the highest phenolics content. The extract showed antimicrobial activity against Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes and Clostridium perfringens. For the active film, 1% of the rosemary extract was incorporated into the whey protein film. The film presented antimicrobial activity against L. monocytogenes and S. aureus.
- Comparison of ISO 6579–1, VIDAS Easy SLM, and SureFast® Salmonella ONE Real-time PCR, for Salmonella Detection in Different Groups of FoodstuffsPublication . Furtado, R.; Coelho, A.; Morais, M.; Leitão, A.L.; Saraiva, M.; Correia, C.B.; Batista, R.In the European Union (EU), Salmonella was the causative agent responsible for almost one in three (30.7%) of all foodborne outbreaks reported by member states during 2018, causing 11,581 cases of illness, which represented an increase of 20.6% compared to 2017. Considering the importance of this foodborne zoonotic bacterium in food safety and human health, several strategies for the control and consequent detection of Salmonella in foodstuffs are continuously being developed. In this study, we have tested 137 food samples (78 potentially naturally contaminated, 21 artificially contaminated with high levels of Salmonella, and 38 artificially contaminated with low levels of Salmonella) in order to compare the results and performance of three Salmonella detection methods: standard conventional culture (ISO 6579–1), SureFast® Salmonella ONE real-time PCR, and VIDAS® (Vitek Immunodiagnostic Assay System) Easy SLM, an Enzyme Linked Fluorescent Assay (ELFA). Although SureFast® Salmonella ONE real-time PCR was the fastest, it showed more inconclusive results, due to PCR inhibition and false positive results. ISO and VIDAS® protocols gave identical results and proved to be more robust than SureFast® Salmonella ONE real-time PCR when testing different food matrices, despite its longer response times. SureFast® Salmonella ONE real-time PCR may be appropriate to be used when the objective is to test food matrices that are known not to interfere with PCR and expected to be negative for Salmonella. All the analytical tested methods have advantages and limitations and thus, depending on the situation, may be used as the elected method for Salmonella detection in foodstuffs in accordance with the purpose of the laboratorial analysis.
- Embalagens ativas: papel no combate às doenças de origem alimentarPublication . Andrade, M.; Bonito, M.C.; Saraiva, M.; Sanches-silva, A.Introdução: Muitas das doenças de origem alimentar são causadas pela presença de microrganismos patogénicos nos alimentos. Segundo os dados da Organização Mundial de Saúde, anualmente, cerca de 600 milhões de pessoas são afetadas por estas doenças e 420 mil chegam mesmo a perecer [1]. Estes dados tornam o combate aos microrganismos patogénicos uma prioridade da indústria alimentar. A capacidade antimicrobiana das plantas aromáticas está comprovada em vários estudos. Estas plantas são utilizadas deste os primórdios da civilização humana na conservação de alimentos, tendo na sua constituição compostos com ação antimicrobiana, pelo que têm grande interesse por parte da indústria alimentar. Objetivo: O objetivo deste trabalho foi a avaliação antimicrobiana de um extrato de planta aromática, no seu estado puro e, após incorporação num filme à base de proteína de soro de leite, contra alguns microrganismos.
- LDPE and PLA Active Food Packaging Incorporated with Lemon by-Products Extract: Preparation, Characterization and Effectiveness to Delay Lipid Oxidation in Almonds and Beef MeatPublication . Andrade, M.A.; Barbosa, C.H.; Mariño-Cortegoso, S.; Barbosa-Pereira, L.; Sendón, R.; Buonocore, G.G.; Stanzione, M.; Coelho, A.; Correia, C.B.; Saraiva, M.; Quirós, A.R.; Vilarinho, F.; Khwaldia, K.; Silva, A.S.; Ramos, F.Low-density polyethylene-based packaging with 4% lemon extract (LDPE/4LE) and two polylactic-based (PLA) packaging materials with 4% and 6% lemon extract (PLA/PEG/4LE and PLA/6LE) were produced. O2 and water permeability tests were performed, the total and individual phenolic compounds content were measured, and the films’ antioxidant activities were determined. The films’ ability to delay lipid oxidation was tested in two model foods: almonds, packaged with LDPE/4LE, PLA/4LE and PLA/6LE for a maximum period of 60 days at 40 °C (accelerated assay); and beef meat, packaged with the PLA/6LE for a maximum period of 11 days at 4 °C. The LE improved the WVP in all of the active films by 33%, 20% and 60% for the LDPE/4LE, PLA/4LE and PLA/6LE films, respectively. At the end of 10 days, the migration of phenolic compounds through the PLA films was measured to be 142.27 and 114.9 μg/dm2 for the PLA/4LE and PLA/6LE films, respectively, and was significantly higher than phenolic compounds migration measured for the LDPE/4LE (15.97 μg/dm2). Naringenin, apigenin, ferulic acid, eriocitrin, hesperidin and 4-hydroxybenzoic acid were the main identified compounds in the PLA, but only 4-hydroxybenzoic acid, naringenin and p-coumaric acid were identified in the LDPE films. Regarding the films’ ability to delay lipid oxidation, LDPE/4LE presented the best results, showing a capacity to delay lipid oxidation in almonds for 30 days. When applied to raw beef meat, the PLA/6LE packaging was able to significantly inhibit lipid oxidation for 6 days, and successfully inhibited total microorganisms’ growth until the 8th day of storage.
