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Authors
Advisor(s)
Abstract(s)
Com a mudança nos hábitos alimentares dos consumidores ao longo do
tempo e a crescente disponibilidade de alimentos processados, tornou-se
difícil evitar este tipo de produtos. Esta tendência pode levar a um aumento
da ingestão de aditivos alimentares pela população. Neste contexto, com
o objetivo de implementar um sistema de monitorização da ingestão de aditivos alimentares pela população portuguesa, no âmbito do projeto “Monitaditivos”, coordenado pelo INSA, desenvolveram-se duas novas ferramentas:
o questionário de avaliação do consumo alimentar de produtos com aditivos alimentares (QCAonline), em software REDCap; e a plataforma de avaliação da ingestão de aditivos alimentares (PAIAA), em Microsoft Access ®.
As duas ferramentas permitem estimar a ingestão de aditivos alimentares
pela população estudada e ainda, avaliar o risco da Ingestão Diária Estima da ultrapassar a Dose Diária Admissível. As ferramentas provaram ser eficazes contribuindo para a implementação do sistema de monitorização
Due to changes in consumers' eating habits over time and the increasing availability of processed foods, avoiding such products has become dif ficult. This trend may lead to a rise in the population's intake of food additives. In this regard, with the aim of implementing a system able to monitor the intake of food additives by the Por tuguese population, within the scope of the project “Monitaditivos”, coordinated by National Institute of Health Doutor Ricardo Jorge, two new tools were developed: a questionnaire to evaluate food consumption of products with food additives (QCAonline), in REDCap sof tware; and the food additive intake assessment platform (PAIAA), in Microsof t Access®. Both tools enable the estimation of food additive intake within the target population and assess the risk that the Estimated Daily Intake may exceed the Acceptable Daily Intake. These tools proved to be ef fective in suppor ting the monitoring system implementation.
Due to changes in consumers' eating habits over time and the increasing availability of processed foods, avoiding such products has become dif ficult. This trend may lead to a rise in the population's intake of food additives. In this regard, with the aim of implementing a system able to monitor the intake of food additives by the Por tuguese population, within the scope of the project “Monitaditivos”, coordinated by National Institute of Health Doutor Ricardo Jorge, two new tools were developed: a questionnaire to evaluate food consumption of products with food additives (QCAonline), in REDCap sof tware; and the food additive intake assessment platform (PAIAA), in Microsof t Access®. Both tools enable the estimation of food additive intake within the target population and assess the risk that the Estimated Daily Intake may exceed the Acceptable Daily Intake. These tools proved to be ef fective in suppor ting the monitoring system implementation.
Description
Keywords
Aditivos Alimentares Ingestão Consumo Ferramentas de Avaliação Avaliação do Risco Sistema de Monitorização
Pedagogical Context
Citation
Boletim Epidemiológico Observações. 2024 maio-agosto;13(36):60-65
Publisher
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, IP
