Browsing by Author "Oliveira, M. Margarida"
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- Coping with abiotic stress: Proteome changes for crop improvementPublication . Abreu, Isabel A.; Farinha, Ana Paula; Negrão, Sónia; Gonçalves, Nuno; Fonseca, Cátia; Rodrigues, Mafalda; Batista, Rita; Saibo, Nelson; Oliveira, M. MargaridaPlant breeders need new and more precise tools to accelerate breeding programs that address the increasing needs for food, feed, energy and raw materials, while facing a changing environment in which high salinity and drought have major impacts on crop losses worldwide. This review covers the achievements and bottlenecks in the identification and validation of proteins with relevance in abiotic stress tolerance, also mentioning the unexpected consequences of the stress in allergen expression. While addressing the key pathways regulating abiotic stress plant adaptation, comprehensive data is presented on the proteins confirmed as relevant to confer tolerance. Promising candidates still to be confirmed are also highlighted, as well as the specific protein families and protein modifications for which detection and characterization is still a challenge. This article is part of a Special Issue entitled: Translational Plant Proteomics.
- Maize IgE binding proteins: each plant a different profile?Publication . Fonseca, Cátia; Planchon, Sébastien; Pinheiro, Carla; Renaut, Jenny; Ricardo, Cândido; Oliveira, M. Margarida; Batista, RitaBackground: Allergies are nearly always triggered by protein molecules and the majority of individuals with documented immunologic reactions to foods exhibit IgE hypersensitivity reactions. In this study we aimed to understand if natural differences, at proteomic level, between maize populations, may induce different IgE binding proteins profiles among maize-allergic individuals. We also intended to deepen our knowledge on maize IgE binding proteins. Results: In order to accomplish this goal we have used proteomic tools (SDS-PAGE and 2-D gel electrophoresis followed by western blot) and tested plasma IgE reactivity from four maize-allergic individuals against four different protein fractions (albumins, globulins, glutelins and prolamins) of three different maize cultivars. We have observed that maize cultivars have different proteomes that result in different IgE binding proteins profiles when tested against plasma from maize-allergic individuals. We could identify 19 different maize IgE binding proteins, 11 of which were unknown to date. Moreover, we found that most (89.5%) of the 19 identified potential maize allergens could be related to plant stress. Conclusions: These results lead us to conclude that, within each species, plant allergenic potential varies with genotype. Moreover, considering the stress-related IgE binding proteins identified, we hypothesise that the environment, particularly stress conditions, may alter IgE binding protein profiles of plant components.
- Potencial alérgico do superalimento bagas gojiPublication . Teixeira, Sandrina; Luís, Inês M.; Oliveira, M. Margarida; Abreu, Isabel A.; Batista, RitaA classificação das bagas goji como superalimento, devido essencialmente à sua composição em compostos bioativos, levou a um enorme aumento do seu consumo nos países ocidentais. Apesar de todos os seus benefícios, as bagas goji comportam alguns riscos, nomeadamente o de alergia. Neste estudo pretendemos caracterizar as proteínas (proteoma) das bagas goji (Lycium barbarum) e identificar aquelas envolvidas na reação alérgica (aquelas que se ligam às imunoglobulinas de tipo E- IgE). Assim, primeiramente procedemos à separação das proteínas das bagas goji por eletroforese bidimensional em gel de poliacrilamida, seguida da sua identificação por espectrometria de massa. Subsequentemente, testámos a reatividade de indivíduos alérgicos ao tomate e batata (alimentos da mesma família das bagas goji, Solanaceae) contra as proteínas das bagas goji realizando para tal um ensaio de Western blot. Realizámos também um ensaio de inibição onde a reatividade cruzada entre as bagas goji e o tomate e a batata foi avaliada. Finalmente, caracterizámos as proteínas de ligação às IgE realizando para tal um ensaio de Western blot com plasmas de indivíduos alérgicos à batata e tomate, após separação das proteínas das bagas goji por eletroforese bidimensional em gel de poliacrilamida. Foram identificados por espectrometria de massa 93, dos 180, spots retirados do gel, correspondendo a 29 funções proteicas. Destas, 11 corresponderam a proteínas de ligação às IgE. Demonstrámos igualmente, neste estudo, existir reatividade cruzada entre as bagas goji, o tomate e a batata.
- O stress ambiental pode provocar mais alterações nas plantas do que a engenharia genéticaPublication . Batista, Rita; Fonseca, Cátia; Planchon, Sébastien; Negrão, Sónia; Renaut, Jenny; Oliveira, M. MargaridaA aprovação das plantas geneticamente modificadas é precedida de vários anos de investigação intensiva de forma a garantir a sua segurança para o homem e ambiente. Recentemente demonstrámos que o stress da cultura in vitro parece ser o fator que mais influencia as diferenças proteómicas encontradas entre as plantas geneticamente modificadas (GM) e os seus controlos. Neste trabalho tentámos avaliar quantas gerações são necessárias para os efeitos da “memória” desse stress serem apagados. Tentámos também comparar a relevância das alterações provocadas pelo stress da cultura in vitro quando comparadas com as provocadas por outros stresses ambientais. Para tal seguimos três linhas de arroz durante oito gerações após a transgénese combinando técnicas de análise transcritómica e proteómica. Na geração F6 as plantas foram sujeitas a stress salino. Os resultados deste trabalho demonstraram que: (a) as diferenças promovidas durante a modificação genética são maioritariamente diferenças fisiológicas de curta duração, que atenuam ao longo do tempo; (b) os stresses ambientais podem causar mais alterações proteómicas/trascritómicas que a engenharia genética. Com base nos dados obtidos questionamos quais os ensaios que são realmente relevantes e quais aqueles claramente excessivos na avaliação do risco das plantas GM para a saúde humana e animal, plantas e ambiente.
