Browsing by Issue Date, starting with "2022-05-26"
Now showing 1 - 4 of 4
Results Per Page
Sort Options
- Realidade nutricional dos alimentos processados de base vegetal disponíveis no mercado português em 2022Publication . Brazão, Roberto; Fernandes, Paulo; Lopes, Andreia; Dias, Maria da GraçaOBJETIVO: Avaliação das características nutricionais de alimentos processados de base vegetal (Fig.1) disponíveis no mercado português, por comparação com alguns valores de referência definidos na Estratégia Integrada para Promoção da Alimentação Saudável (EIPAS) bem como com os valores nutricionais estabelecidos no descodificador de rótulos da DGS, procurando caracterizar a realidade nacional atual.
- Effectiveness of complete primary vaccination against COVID-19 at primary care and community level during predominant Delta circulation in Europe: multicentre analysis, I-MOVE-COVID-19 and ECDC networks, July to August 2021Publication . Kissling, Esther; Hooiveld, Mariëtte; Martínez-Baz, Iván; Mazagatos, Clara; William, Naoma; Vilcu, Ana-Maria; Kooijman, Marjolein N.; Ilić, Maja; Domegan, Lisa; Machado, Ausenda; de Lusignan, Simon; Lazar, Mihaela; Meijer, Adam; Brytting, Mia; Casado, Itziar; Larrauri, Amparo; Murray, Josephine-L.K.; Behillil, Sylvie; de Gier, Brechje; Mlinarić, Ivan; O’Donnell, Joan; Rodrigues, Ana Paula; Tsang, Ruby; Timnea, Olivia; de Lange, Marit; Riess, Maximilian; Castilla, Jesús; Pozo, Francisco; Hamilton, Mark; Falchi, Alessandra; Knol, Mirjam J.; Kurečić Filipović, Sanja; Dunford, Linda; Guiomar, Raquel; Cogdale, Jade; Cherciu, Carmen; Jansen, Tessa; Enkirch, Theresa; Basile, Luca; Connell, Jeff; Gómez, Verónica; Sandonis Martín, Virginia; Bacci, Sabrina; Rose, Angela M.C.; Pastore Celentano, Lucia; Valenciano, Marta; I-MOVE-COVID-19 and ECDC primary care study teamsIntroduction: In July and August 2021, the SARS-CoV-2 Delta variant dominated in Europe. Aim: Using a multicentre test-negative study, we measured COVID-19 vaccine effectiveness (VE) against symptomatic infection. Methods: Individuals with COVID-19 or acute respiratory symptoms at primary care/community level in 10 European countries were tested for SARS-CoV-2. We measured complete primary course overall VE by vaccine brand and by time since vaccination. Results: Overall VE was 74% (95% CI: 69–79), 76% (95% CI: 71–80), 63% (95% CI: 48–75) and 63% (95% CI: 16–83) among those aged 30–44, 45–59, 60–74 and ≥ 75 years, respectively. VE among those aged 30–59 years was 78% (95% CI: 75–81), 66% (95% CI: 58–73), 91% (95% CI: 87–94) and 52% (95% CI: 40–61), for Comirnaty, Vaxzevria, Spikevax and COVID-19 Vaccine Janssen, respectively. VE among people 60 years and older was 67% (95% CI: 52–77), 65% (95% CI: 48–76) and 83% (95% CI: 64–92) for Comirnaty, Vaxzevria and Spikevax, respectively. Comirnaty VE among those aged 30–59 years was 87% (95% CI: 83–89) at 14–29 days and 65% (95% CI: 56–71%) at ≥ 90 days between vaccination and onset of symptoms. Conclusions: VE against symptomatic infection with the SARS-CoV-2 Delta variant varied among brands, ranging from 52% to 91%. While some waning of the vaccine effect may be present (sample size limited this analysis to only Comirnaty), protection was 65% at 90 days or more between vaccination and onset.
- Monitorização do teor de açúcar e valor energético de sumos, néctares e refrigerantes presentes no mercado português em 2021Publication . Fernandes, Paulo; Lopes, Andreia; Brazão, Roberto; Tomé, Sidney; Dias, Maria da GraçaObjetivos: Avaliar os teores de açúcar em refrigerantes, néctares e sumos disponíveis no mercado nacional, comparando-os com a recomendação da EIPAS e monitorizar o respetivo valor energético.
- Estudo da ocorrência de ferro e cálcio em alimentos de origem vegetalPublication . Santiago, Susana; Ventura, Marta; Nascimento, Ana; Castanheira, Isabel; Santos, MarianaDevido à tendência crescente no consumo e diversificação de alimentos de origem vegetal em Portugal, o Departamento de Alimentação e Nutrição do INSA, I.P. tem procurado contribuir para um melhor conhecimento destes alimentos, através da análise de diversos parâmetros, incluindo a sua composição mineral. O estudo dos minerais ferro (Fe) e cálcio (Ca) reveste-se de grande importância no padrão alimentar vegetariano, uma vez que estão maioritariamente presentes, ou a sua biodisponibilidade é maior, em alimentos de origem animal. Tendo em conta as recomendações para o consumo de minerais (DDR), este estudo permitiu confirmar a dificuldade em obter Fe e Ca nas quantidades adequadas através dos alimentos analisados.
