Browsing by Author "Alves, J."
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- Estudo-piloto de Health Impact Assessment sobre os possíveis efeitos da redução do sal no pão na doença cardiovascularPublication . Costa, L.; Costa, A.; Braz, P.; Santos, J.; Santos, M.; Brazão, R.; Guerreiro, A.; Lopes, I.; Alves, J.; Caldas de Almeida, T.As doenças cardiovasculares (DCV) representam atualmente uma das principais causas de morte em Portugal, sendo o consumo excessivo de sal um dos fatores de risco. A redução do consumo de sal é considerada uma das melhores abordagens (best buys) para a prevenção destas doenças. Considerando que o pão é um dos principais alimentos que contribuem para a ingestão de sal pela população portuguesa, foi assinado em outubro de 2017, um protocolo entre a Direção-Geral da Saúde, o Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge e as Associações dos Industriais da Panificação, Pastelaria e Similares, com o objetivo de reduzir o teor de sal no pão. Este protocolo foi escolhido para a realização de um estudo piloto utilizando a metodologia de Health Impact Assessment (HIA). O HIA combina procedimentos e métodos que permitem analisar os potenciais impactes de projetos, programas ou políticas, na saúde da população e sua distribuição. Objetivo: Desenvolver um estudo piloto de HIA para avaliar o possível impacte nas DCV da população portuguesa resultante da redução do sal adicionado ao pão, de acordo com as metas estabelecidas no referido protocolo.
- Knowledge and attitude towards the gradual reduction of salt in bread – an online surveyPublication . Costa, A.; Costa, L.; Santos, J.; Braz, P.; Santos, M.; Brazão, R.; Lopes, I.; Guerreiro, A.; Alves, J.; Caldas Almeida, T.Aim: Assess knowledge and attitude towards the gradual reduction of salt in bread and the potential impact on eating habits of children (6-18 years) and their families, as part as a Health Impact Assessment pilot study.
- On the trail of Borrelia burgdorferi s.l.: the key role of birds and lizards as reservoirs for the etiologic agent of Lyme borreliosis in PortugalPublication . Norte, A.C.; Ramos, J.A.; Da Silva, L P.; Araújo, P.M.; Tenreiro, P.Q.; Alves da Silva, A.; Alves, J.; Gern, L.; Núncio, M.S.; Lopes de Carvalho, I.Lyme borreliosis, is a tick-borne disease caused by Borrelia burgdorferi sensu lato, that is considered an emerging disease in some regions of the world, namely in Portugal. The aims of this study is the key role of birds and lizards as reservoirs for the etiologic agent of Lyme borreliosis in Portugal.
- The importance of lizards and small mammals as reservoirs for Borrelia lusitaniae in PortugalPublication . Norte, A.C.; Alves da Silva, A.; Alves, J.; da Silva, L. P.; Núncio, M. S.; Escudero, R.; Anda, P.; Ramos, J. A.; Lopes de Carvalho, I.Borrelia lusitaniae is a pathogen frequent in the Mediterranean area. Apart from lizards, evidence for birds and small mammals as competent reservoirs for this genospecies has been occasional. We collected questing ticks, skin biopsies and Ixodes sp. ticks feeding on lizards, birds and small mammals in a B. burgdorferi s.l. (sensu lato) enzootic area to assess their importance in the maintenance of B. lusitaniae. Borrelia lusitaniae was the most prevalent genospecies in questing ticks and was commonly found in larvae feeding on Psammodromus algirus. One biopsy infected with B. lusitaniae was collected from the tail of one Podarcis hispanica, which suggests systemic infection. Ixodes ricinus larvae feeding on Apodemus sylvaticus were infected with B. lusitaniae but with a lower prevalence. Our results reinforce the importance of lizards as reservoirs for B. lusitaniae, suggesting that P. algirus, in particular, acts as main reservoir for B. lusitaniae in Portugal.
