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Advisor(s)
Abstract(s)
A promoção de boas práticas de higiene e segurança alimentar é um contributo
importante para a prevenção de toxinfeções alimentares causadas
pelo consumo de alimentos contaminados. Neste contexto e na continuação
do projeto “Educar para Prevenir”, criado e desenvolvido em 2016
pelo Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, foi elaborado um
conjunto de materiais educativos como apoio escolar composto por duas
apresentações em PowerPoint, um folheto, um póster e um questionário
de avaliação, para ser utilizado pelos professores do 10º ao 12º anos de
escolaridade. O desenvolvimento deste material baseou-se em pesquisa
bibliográfica, para integrar conceitos de género alimentício, perigo, risco,
toxinfeção alimentar e boas práticas para a sua prevenção, como também
no conhecimento da ocorrência dos perigos biológicos alimentares e dos
fatores que contribuíram para a ocorrência de toxinfeções alimentares
descritos na literatura científica e na informação partilhada em redes
europeias de vigilância de doenças de origem alimentar.
The promotion of consumer good hygiene and food safety practices is an impor tant contribution to the prevention of foodborne outbreaks caused by the consumption of biologically contaminated food. In this contex t and the project in progress "Educating to Prevention", created and developed in 2016 by the National Institute of Health Dr. Ricardo Jorge, it was produced a kit with school educational material consisting of two Power- Point presentations, a brochure, a poster and a questionnaire, to be used by High School level teachers. The development of this material was scientific based on literature to integrate concepts of foodstuf f, hazard, risk, foodborne outbreak (FBO) and best practices for their prevention, and also on the knowledge of the occurrence of the biological hazards and of the factors that contributed to the occurrence of FBO described on scientific literature or on information shared by European networks of surveillance of foodborne diseases.
The promotion of consumer good hygiene and food safety practices is an impor tant contribution to the prevention of foodborne outbreaks caused by the consumption of biologically contaminated food. In this contex t and the project in progress "Educating to Prevention", created and developed in 2016 by the National Institute of Health Dr. Ricardo Jorge, it was produced a kit with school educational material consisting of two Power- Point presentations, a brochure, a poster and a questionnaire, to be used by High School level teachers. The development of this material was scientific based on literature to integrate concepts of foodstuf f, hazard, risk, foodborne outbreak (FBO) and best practices for their prevention, and also on the knowledge of the occurrence of the biological hazards and of the factors that contributed to the occurrence of FBO described on scientific literature or on information shared by European networks of surveillance of foodborne diseases.
Description
Keywords
Literacia para a Saúde Boas Prática Alimentação e Nutrição Segurança Alimentar Toxinfeções Alimentares Promoção da Saúde Prevenção de Doenças Saúde Púbica Portugal
Pedagogical Context
Citation
Boletim Epidemiológico Observações. 2018 janeiro-abril;7(21):29-32
Publisher
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, IP
