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Advisor(s)
Abstract(s)
A mucosa intestinal é a primeira barreira biológica encontrada pelas micotoxinas
presentes nos alimentos, sendo a patulina, uma micotoxina produzida
por fungos do género Penicillium spp., uma preocupação particular
atendendo a que a exposição humana a esta micotoxina pode conduzir a
efeitos imunológicos, neurológicos e gastrointestinais. Considerando estes
efeitos para a saúde, o presente estudo tem como objetivos a avaliação do
efeito tóxico da exposição intestinal a patulina, bem como a determinação
do potencial efeito protetor da coadministração de patulina e cisteína na
membrana intestinal, utilizando para o efeito células Caco-2. A integridade
da membrana intestinal foi determinada pela medição da resistência elétrica
transepitelial (TEER). Os resultados evidenciaram um decréscimo acentuado
nos valores de TEER após 24 horas de exposição celular a 95 μM de
patulina. Para as concentrações mais reduzidas verificou-se uma redução
máxima inferior a 25% após 24 horas de exposição. A coadministração de
patulina (95 μM) e cisteína (40 μM) revelou um decréscimo nos valores de
TEER. O tratamento com cisteína em concentrações superiores ( 400 μM)
revelou efeito protetor da membrana intestinal, tendo em conta os valores
de TEER. Estes resultados contribuem para uma avaliação do risco mais
precisa associada à exposição a contaminantes alimentares.
The intestinal mucosa is the first biological barrier encountered by mycotoxins potentially present in foods. Patulin, a mycotoxin produced by fungi of genera Penicillium, constitutes an especial concern considering the immunological, neurological and gastrointestinal effects resulting from human exposure. The present work aims to evaluate the intestinal membrane toxic effects occurring after exposure to patulin and the potential protective effects of co-administration of cysteine, using Caco-2 cells. The membrane integrity was determined by evaluation of transepithelial electrical resistance (TEER). Results showed a marked decrease of TEER values after 24 hours of exposure to 95 μM of patulin. For lower concentrations, a TEER reduction below 25% after 24 hours of exposure was verified. Co-administration of patulin (95 μM) and cysteine (40 μM) revealed a TEER decrease. For higher cysteine concentrations ( 400 μM), a protective effect of the intestinal membrane was verified. These results contribute to a more accurate food contaminants risk assessment.
The intestinal mucosa is the first biological barrier encountered by mycotoxins potentially present in foods. Patulin, a mycotoxin produced by fungi of genera Penicillium, constitutes an especial concern considering the immunological, neurological and gastrointestinal effects resulting from human exposure. The present work aims to evaluate the intestinal membrane toxic effects occurring after exposure to patulin and the potential protective effects of co-administration of cysteine, using Caco-2 cells. The membrane integrity was determined by evaluation of transepithelial electrical resistance (TEER). Results showed a marked decrease of TEER values after 24 hours of exposure to 95 μM of patulin. For lower concentrations, a TEER reduction below 25% after 24 hours of exposure was verified. Co-administration of patulin (95 μM) and cysteine (40 μM) revealed a TEER decrease. For higher cysteine concentrations ( 400 μM), a protective effect of the intestinal membrane was verified. These results contribute to a more accurate food contaminants risk assessment.
Description
Keywords
Patulina Micotoxinas Contaminação de Alimentos Segurança Alimentar Toxicologia Avaliação de Risco Alimentação e Nutrição Saúde Humana
Pedagogical Context
Citation
Boletim Epidemiológico Observações. 2016 maio-agosto;5(16):26-29
Publisher
Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge, IP
