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Research Project
Coordination of the Agricultural Research in the Mediterranean
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VIPACFood: valorização de subprodutos alimentares para desenvolvimento de filmes e revestimentos que visem aumentar a vida útil de alimentos
Publication . Sanches Silva, A.; Khwaldia, Khaoula; Vilarinho, Fernanda; Ramos, Fernando
O projeto VIPACFood é o acrónimo de “Valorization of Industrial fruits by Products and algae biomass waste: Development of Active Coatings to extend Food shelf life and reduce food losses”. Trata-se de um projeto de 3 anos que teve início no dia 1 de Junho de 2017 e é financiado pelo ARIMNet2. O consórcio do projeto é formado por oito organizações de investigação e governamentais, abrangendo quatro países, Tunísia, Itália, Portugal e Espanha. O coordenador é a Doutora Khaoula Khwaldia (National Institute of Research and Physicochemical Analysis, Tunísia).
O projeto visa desenvolver tecnologias pós-colheita seguras e acessíveis que conduzam à redução de perdas, à melhoria da segurança alimentar e prazo de validade, reduzindo a quantidade de embalagem usada para preservar os alimentos, das quais resultam benefícios sociais, ambientais e económicos.
O projeto também tem o objetivo de valorizar subprodutos industriais de frutas e resíduos de biomassa de algas, extraindo componentes ativos e funcionais com elevado valor e pela conceção de novos produtos transformados com grande apelo, estabilidade e potencialidade de comercialização que pode ajudar na redução dos subprodutos e resíduos eliminados e terá um impacto positivo na sustentabilidade das indústrias de transformação.
Além de aumentar a eficiência económica e aumentar a competitividade dos produtores locais e das pequenas e médias empresas, espera-se que o projeto tenha impacto ambiental e na saúde devido à valorização de subprodutos, à redução significativa dos resíduos alimentares e à melhoria da qualidade dos alimentos e vida útil dos mesmos
Pomegranate and grape by-products and their active compounds: are they a valuable source for food applications?
Publication . Andrade, Mariana; Lima, Vasco; Sanches-Silva, Ana; Vilarinho, Fernanda; Castilho, M.C.; Khwaldiaf, Khaoula; Ramos, Fernando
Background: About one-third of the world's food production is lost or wasted every year. Food waste is when
foods, that are still good for human consumption, are thrown away by retailers or consumers, representing,
according to FAO, 40% of food losses in developed countries. Frequently fruits reach the consumer in formulations
such as juices and pastes instead of their whole form. The by-products of these formulations possess
some powerful biological activities, making them potential sources of bioactive compounds.
Scope and approach: This paper carries out an exhaustive review of the scientific literature, on the main active
compounds of some fruits by-products and their biological activities, assessing their potential uses and risks for
human health.
Key findings and conclusions: The potential application of fruits by-products is assessed in the paper. The extraction
processes, in their majority, are simple and resort to eco-friendly solvents such as ethanol or water.
Pomegranate and grape seed extracts present high antioxidant and antimicrobial activity, which makes them
excellent candidates to be used as natural additives or active compounds in the food and food packaging industries
Organizational Units
Description
Keywords
Contributors
Funders
Funding agency
European Commission
Funding programme
FP7
Funding Award Number
618127
