Browsing by Author "Petta, T."
Now showing 1 - 4 of 4
Results Per Page
Sort Options
- Assessment of multiple mycotoxins in breakfast cereals available in the Portuguese marketPublication . Martins, Carla; Assunção, Ricardo; Cunha, S.; Fernandes, José; Jagger, A.; Petta, T.; Oliveira, C.; Alvito, PaulaMycotoxins are secondary metabolites of fungi that cause toxic and carcinogenic effects. Human exposure to multiple mycotoxins constitutes an increasing health concern due to potential mycotoxins combined effects. The presence of mycotoxins mixtures in foodstuffs as cereals has been reported over the last years, but few studies are available concerning its occurrence in cereals primarily marketed for children, a particular vulnerable population group. The present study aims to assess the co-occurrence of twenty-one mycotoxins and metabolites present in breakfast cereals primarily marketed for children in Portugal. Results showed that 96% of the analysed breakfast cereal samples were contaminated with several mycotoxins. Twenty-two combinations were identified including two to seven different mycotoxins. Conclusions pointed out an urgent need to review legislative limits in food matrices consumed by children and to perform a more accurate risk assessment of children’s exposure to mycotoxins mixtures in food.
- Assessment of mycotoxin exposure and risk characterization using occurrence data in foods and urinary biomarkers in BrazilPublication . Franco, Larissa; Petta, T.; E.Rottinghaus, George; Bordin, Keliani; A.Gomes, Gilmar; Alvito, P.; Assunção, R.; Oliveira, C.This study aimed to assess the exposure of residents (N=86) from rural areas to multiple mycotoxins and characterize the associated risk in two sampling periods (SP) (April–May and December/2016). Mycotoxins in food and urine samples were determined by liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry. Mean probable daily intake (PDI) values based on occurrence data in foods in both SP varied from 0.007 to 0.013, 0.069 to 1.002, 0.119 to 0.321 and 0.013–0.156 μg kg−1 body weight (bw) day−1 for aflatoxins (AFs), deoxynivalenol (DON), fumonisins (FBs) and zearalenone (ZEN), respectively. Mean PDI values based on urinary biomarkers were 0.001, 84.914, 0.031, 0.377 and 0.002 μg kg−1 bw day−1 for AFB1, DON, ochratoxin A (OTA), FB1 and ZEN, respectively. Hazard quotient (HQ) calculated using food data revealed a potential health concern for ZEN in 2nd SP. HQ > 1 based on urinary biomarkers were observed for DON in the two SP. Although OTA was not detected in any food sample, the HQ based on urinary OTA levels was>1 in the 1st SP. Margin of exposure values for AF from food and urine data in the 1st SP were below 10,000, indicating potential health risks.
- Ocorrência de micotoxinas em alimentos comercializados em PortugalPublication . Martins, Carla; Assunção, Ricardo; Pires, M.J.; Cunha, S.; Petta, T.; Jagger, A.; Oliveira, C.; Alvito, PaulaAs micotoxinas são metabolitos secundários produzidos por fungos e que causam efeitos tóxicos e cancerígenos no Homem e em animais. As micotoxinas podem contaminar vários géneros alimentícios, incluindo cereais e produtos derivados, fórmulas infantis, leite, fruta, entre outros; constituem assim, não só um problema de segurança alimentar, mas também um problema económico. O objetivo deste estudo foi determinar a incidência e os teores de 21 micotoxinas e metabolitos (AFB1, AFB2, AFG1, AFG2, AFM1, OTA, FB1, FB2, NIV, ZEA, NEO, DAS, FUS-X, DON, 15-ADON, 3-ADON, HT-2, T-2, VER, T-2 TETROL, T-2 TRIOL) em alimentos disponíveis no mercado português, e comparar os resultados com os limites máximos estabelecidos pela União Europeia. Para este estudo foram analisadas por HPLC-FLD, LC-MS/MS e GC-MS, amostras de cereais de pequeno-almoço (n=26), farinhas infantis (n=20), fórmulas infantis (n=10), bolachas (n=6) e leites UHT (n=21), num total de 83 amostras. Os resultados obtidos mostraram que 96% dos cereais de pequeno-almoço, 50% das farinhas infantis, 50% das bolachas, 40% das fórmulas infantis, e 19% dos leites UHT, estavam contaminados com micotoxinas (valores acima do limite de detecção), embora todas as amostras apresentassem níveis abaixo dos limites máximos estabelecidos no Regulamento 1881/2006 e na Recomendação 165/2013 da Comissão Europeia. A co-ocorrência de micotoxinas diferentes na mesma amostra foi também observada com elevada incidência nas amostras analisadas (92% em cereais pequeno-almoço, 70% em farinhas infantis, 50% em bolachas, 40% em fórmulas infantis, 19% em leites UHT). Estes resultados contribuem para o conhecimento sobre os teores de micotoxinas nos alimentos comercializados em Portugal e consumidos por crianças jovens, salientando assim a necessidade de uma revisão da legislação com vista à diminuição dos limites legais para micotoxinas nos cereais pequeno-almoço, à inclusão de novas combinações matriz alimentar-micotoxina, e ainda a consideração das misturas de micotoxinas nos alimentos. A última questão é particularmente importante considerando os possíveis efeitos sinérgicos que podem ocorrer entre as micotoxinas e seu potencial impacto na saúde humana e, principalmente, na saúde das crianças.
- Ocorrência de micotoxinas em alimentos para crianças comercializados em PortugalPublication . Martins, Carla; Assunção, Ricardo; Pires, M.J.; Cunha, S.; Petta, T.; Jagger, A.; Oliveira, C..; Alvito, PaulaMicotoxinas - características gerais: - são metabolitos secundários produzidos por fungos, capazes de produzir efeitos tóxicos agudos e crónicos (carcinogénicos, mutagénicos, teratogénicos, imunotóxicos e estrogénicos), em animais e humanos; - Os alimentos são susceptíveis à contaminação nas diferentes fases da colheita, produção, armazenamento ou processamento.
