Browsing by Author "Laia, Ana"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
- Analytical determination of nitrates in vegetablesPublication . Laia, Ana; Serra, Maria; Vasco, ElsaIntroduction: Nitrate compounds are common in the nature and widely found in food, water and soil. Generally, the nitrate compounds from vegetables are considered to be the main source of dietary nitrate intake. When consumed in excessive quantities, nitrate can be harmful to health because it could cause carcinogenesis and metahemoglobinemia. However, vegetables have an essential nutritional function and play an important role in health protection. In this way, to assess the dietary exposure of the population to these compounds, it is important to know the nitrate contents in vegetable products as they are consumed. As the nitrate concentration in vegetables varies according to season it is also important to study the effect of seasonality on the nitrate content.
- Validação de um método de HPLC para determinação de nitratos em frutos e produtos hortícolasPublication . Laia, Ana; Serra, Maria; Vasco, ElsaIntrodução: Um dos principais requisitos em qualquer processo que envolva análises químicas é a obtenção de dados de qualidade que alcancem os objetivos propostos. Nesse sentido, a validação de métodos analíticos tem como objetivo demonstrar, através de estudos laboratoriais, que o método é adequado para a quantificação do analito na matriz com exatidão e precisão satisfatórias. É conhecido que os frutos e os produtos hortícolas fornecem diversos benefícios para a saúde. No entanto, os nitratos estão naturalmente presentes na maioria destes produtos e têm sido associados a efeitos adversos na saúde. Em certos produtos hortícolas, os nitratos encontram-se em altas concentrações pelo que o seu consumo pode levar a uma ingestão de nitratos superior à dose diária admissível (DDA) de 3,7 mg NO3-/kg de peso corporal.
