Browsing by Author "Bonito, M.C."
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- Characterization of rosemary and thyme extracts for incorporation into a whey protein based filmPublication . Andrade, Mariana; Ribeiro-Santos, Regiane; Bonito, M.C.; Saraiva, M.; Sanches-Silva, A.Active packaging is designed to interact with foods by releasing active components with biological properties, allowing the extension of foods shelf-life, being aromatic plants a source of active compounds. The main goal of this research was to develop a biodegradable whey protein based film, incorporated with an aromatic plant extract. Ethanolic extracts from rosemary and thyme were obtained from three commercial brands. The DPPH• scavenging activity assay showed that the rosemary extracts presented the highest antioxidant capacity. Thyme acetone extract had the highest antioxidant activity in the β-carotene bleaching assay. Three different mixtures of rosemary and thyme extracts with the highest antioxidant capacity showed a lower antioxidant capacity than the single extracts. The content of carnosic acid, carnosol and rosmarinic acid was determined in the three rosemary extracts, having the extract from the brand C shown the highest phenolics content. The extract showed antimicrobial activity against Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes and Clostridium perfringens. For the active film, 1% of the rosemary extract was incorporated into the whey protein film. The film presented antimicrobial activity against L. monocytogenes and S. aureus.
- Embalagens ativas: papel no combate às doenças de origem alimentarPublication . Andrade, M.; Bonito, M.C.; Saraiva, M.; Sanches-silva, A.Introdução: Muitas das doenças de origem alimentar são causadas pela presença de microrganismos patogénicos nos alimentos. Segundo os dados da Organização Mundial de Saúde, anualmente, cerca de 600 milhões de pessoas são afetadas por estas doenças e 420 mil chegam mesmo a perecer [1]. Estes dados tornam o combate aos microrganismos patogénicos uma prioridade da indústria alimentar. A capacidade antimicrobiana das plantas aromáticas está comprovada em vários estudos. Estas plantas são utilizadas deste os primórdios da civilização humana na conservação de alimentos, tendo na sua constituição compostos com ação antimicrobiana, pelo que têm grande interesse por parte da indústria alimentar. Objetivo: O objetivo deste trabalho foi a avaliação antimicrobiana de um extrato de planta aromática, no seu estado puro e, após incorporação num filme à base de proteína de soro de leite, contra alguns microrganismos.
