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- Low and decreasing vaccine effectiveness against influenza A(H3) in 2011/12 among vaccination target groups in Europe: results from the I-MOVE multicentre case-control studyPublication . Kissling, E.; Valenciano, M.; Larrauri, A.; Oroszi, B.; Cohen, J.M.; Nunes, Baltazar; Pitigoi, D.; Rizzo, C.; Rebolledo, J.; Paradowska-Stankiewicz, I.; Jiménez-Jorge, S.; Horváth, J.K.; Daviaud, I.; Guiomar, Raquel; Necula, G.; Bella, A.; O'Donnell, J.; Głuchowska, M.; Ciancio, B.C.; Nicoll, A.; Moren, A.Within the Influenza Monitoring Vaccine Effectiveness in Europe (I-MOVE) project we conducted a multicentre case–control study in eight European Union (EU) Member States to estimate the 2011/12 influenza vaccine effectiveness against medically attended influenza-like illness (ILI) laboratory-confirmed as influenza A(H3) among the vaccination target groups. Practitioners systematically selected ILI / acute respiratory infection patients to swab within seven days of symptom onset. We restricted the study population to those meeting the EU ILI case definition and compared influenza A(H3) positive to influenza laboratory-negative patients. We used logistic regression with study site as fixed effect and calculated adjusted influenza vaccine effectiveness (IVE), controlling for potential confounders (age group, sex, month of symptom onset, chronic diseases and related hospitalisations, number of practitioner visits in the previous year). Adjusted IVE was 25% (95% confidence intervals (CI): -6 to 47) among all ages (n=1,014), 63% (95% CI: 26 to 82) in adults aged between 15 and 59 years and 15% (95% CI: -33 to 46) among those aged 60 years and above. Adjusted IVE was 38% (95%CI: -8 to 65) in the early influenza season (up to week 6 of 2012) and -1% (95% CI: -60 to 37) in the late phase. The results suggested a low adjusted IVE in 2011/12. The lower IVE in the late season could be due to virus changes through the season or waning immunity. Virological surveillance should be enhanced to quantify change over time and understand its relation with duration of immunological protection. Seasonal influenza vaccines should be improved to achieve acceptable levels of protection.
- Potenciais riscos das embalagens alimentaresPublication . Sanches-Silva, A.; Costa, H.S.As embalagens são sistemas fundamentais das sociedades avançadas. A universalização do uso das embalagens associada ao desenvolvimento de modernas técnicas de fabricação e comercialização fizeram possível o consumo de todo o tipo de produtos, com preços acessíveis em qualquer mercado. A embalagem tem como missão fundamental reduzir ao mínimo a incidência nos alimentos de factores químicos, físicos e microbiológicos, protegendo, por tanto a integridade do produto e conservando a sua qualidade e características nutritivas, sensoriais e microbiológicas. Como contrapartida às suas vantagens, os materiais em contacto com alimentos também têm limitações e problemas específicos. Uma dos interacções mais importantes no que respeita à segurança dos produtos embalados é a transferência de substâncias químicas do material de contacto para o alimento, também designada migração. Existem ainda muitos substâncias para as quais não existem métodos para determinar a sua migração específica. Dada a potencial toxicidade e consequentes efeitos nocivos na Saúde dos Consumidores, é de grande importância o desenvolvimentos de métodos que permitam garantir a Segurança dos alimentos embalados, tanto no caso das embalagens convenciais, que não interagem com o alimento como no caso das embalagens activas, que são cada vez mais usadas e se destinam a interagir deliberadamente com o alimento ou a atmosfera que envolve o alimento. Por outro lado, hoje em dia é possível usar a nanotecnologia para produzir embalagens com melhor desempenho mecânico e térmico, melhores propriedades barreira e/ou antimicrobianas e podem ser incorporados nano-sensores nas embalagens para monitorizar as condições de transporte e armazenamento dos alimentos. Dado que os nanomateriais manufacturados (NMM) podem apresentar maior facilidade em atravessar o tracto gastrointestinal, maior absorção e biodisponibilidade, o que origina maiores níveis plasmáticos, podendo atingir órgãos como o cérebro, é de grande importância o estudo dos NMM para garantir a segurança dos alimentos neles embalados.
- Contaminantes de origem química e biológica em alimentos para criançasPublication . Alvito, Paula; Martins, Carla; Vasco, Elsa; Barreira, Maria João; Furtado, Rosália; Calhau, Maria Antónia
