Browsing by Author "Pinheiro, C."
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- Fungal Meningitis in an Immunocompetent PatientPublication . Louro, R.; Ferreira, R.; Pinheiro, C.; Parada, H.; Faria, D.; Monteiro, E.Cryptococcal meningitis is a rare entity among immunocompetent hosts but, when it occurs, it is associated with significant morbidity and mortality. Clinical presen- tation as well as the course of the disease is usually subtle and indolent with headache and altered mental status. The authors present the case of a 59-year-old man, who sought medical help with a 2-week history of headaches accompanied by nausea and visual and hearing disturbances. On admission the patient was afebrile, presented visual and hearing deficits and had a normal magnetic resonance image of the brain. A lumbar puncture was performed and microscopic examination of the cerebrospinal fluid revealed yeasts that were identified as Cryptococcus spp. and later, by means of molecular biology techniques, as Cryptococcus neoformans, var. grubii. The patient was treated with liposomal amphotericin B plus fluconazole for 28 weeks. At follow-up after 1 year the patient was asymptomatic and received fluconazole 400 mg/day as prophylactic therapy. The outcome of Cryptococcus infections in immunocompetent hosts is reported to be poor as a result of a delayed diagnosis and suboptimal initial antifungal therapy. The influence of the normal immune response is unclear.
- Ocorrência de patulina em amostras de fruta durante o processamento industrialPublication . Martins, Carla; Santos, T.; Silva, Inês; Pinheiro, C.; Alvito, PaulaA patulina é uma micotoxina produzida por fungos dos géneros Aspergillus e Penicillium. Esta toxina pode contaminar diversos tipos de fruta, nomeadamente maçãs e produtos derivados podendo estar associada à ocorrência de efeitos mutagénicos, genotóxicos, imunossupressores, imunotóxicos, neurotóxicos, e eventualmente carcinogénicos. Por essa razão é fundamental o controlo da ocorrência de patulina nos géneros alimentícios mais suscetíveis. O presente estudo teve como objetivo avaliar os teores de patulina em amostras de fruta e polpa, colhidas em 2011 e 2013, ao longo de diferentes fases de processamento industrial. As amostras analisadas foram cedidas pela empresa Sumol+Compal e incluíram fruta e polpa utilizadas no fabrico de sumos. Foram analisadas 50 amostras: 10 de ameixa, 16 de pêssego, 12 de pera e 12 de maçã. De cada tipo de fruta foram recolhidas amostras após as diferentes fases de processamento: descarga da fruta, 1ª e 2ª lavagem da fruta e enchimento (polpa). Para cada fruta foram recolhidos três lotes (sendo um lote equivalente a uma colheita individual aleatória nas diferentes fases de processamento) com exceção do pêssego em que se efetuaram cinco colheitas. A determinação analítica foi efetuada através de uma metodologia de extração em fase sólida com análise por cromatografia líquida de alta eficiência e deteção ultravioleta (SPE-HPLC-UV). As amostras de pera e maçã apresentaram os teores de contaminação mais elevados, detetados na fase de descarga da fruta (18 μg.Kg-1) e na fase de enchimento (40 μg.Kg1), respetivamente. Estes resultados são inferiores ao limite máximo legislado (50 μg.Kg-1) para sumos de frutos, sumos de frutos concentrados reconstituídos e néctares de frutos; não existem no entanto limites máximos legislados para amostras de fruta e polpa. Os dados do presente estudo alertam para a necessidade de monitorizar a ocorrência de contaminantes ao longo das várias etapas de processamento industrial como forma de obter alimentos seguros, contribuindo assim para a proteção da saúde dos consumidores. Estes foram os primeiros estudos efetuados em Portugal sobre a ocorrência de patulina em diferentes frutas colhidas ao longo do processamento industrial.
- Pathogenic fungi: an unacknowledged risk at coastal resorts? New insights on microbiological sand quality in PortugalPublication . Sabino, R.; Veríssimo, C.; Cunha, M.A.; Wergikoski, B.; Ferreira, F.C.; Rodrigues, R.; Parada, H.; Falcão, L.; Rosado, L.; Pinheiro, C.; Paixão, E.; Brandão, JoãoWhilst the potential impact on beach users from microorganisms in water has received considerable attention, there has been relatively little investigation into microbial contaminants in sand. Thirty three beaches across Portugal were analyzed during a five year period (2006–2010) to determine the presence of yeasts, pathogenic fungi, dermatophytes, total coliforms, Escherichia coli and intestinal enterococci in sand. Our results showed that 60.4% of the samples were positive for fungi and that 25.2% were positive for the bacterial parameters. The most frequent fungal species found were Candida sp. and Aspergillus sp., whereas intestinal enterococci were the most frequently isolated bacteria. Positive associations were detected among analyzed parameters and country-regions but none among those parameters and sampling period. Regarding threshold values, we propose 15 cfu/g for yeasts, 17 cfu/g for potential pathogenic fungi, 8 cfu/g for dermatophytes, 25 cfu/g for E. coli, and 10 cfu/g for intestinal enterococci.
