Browsing by Issue Date, starting with "2018-05-22"
Now showing 1 - 7 of 7
Results Per Page
Sort Options
- Aula 5: Efeitos Genéticos e Epigenéticos da Exposição a NanomateriaisPublication . Ventura, Célia; Louro, Henriqueta; Silva, Maria João1. Nanomateriais Manufaturados – NM 2. Possíveis vias de exposição a NM e efeitos na saúde 3. Interações NM - sistemas biológicos 4. A Nanotoxicologia 5. Genotoxicidade dos Nanomateriais 6. Estudos realizados In vitro 7. Estudos realizados In vivo 8. Estudos efectuados sobre exposição ocupacional a nanofibras 9. Toxicogenómica, toxicotranscriptómica e toxicoepigenómica 10. Conclusões dos estudos in vitro e in vivo
- Adoçantes – uma alternativa saudávelPublication . Vasco, ElsaComunicação sobre o consumo de adoçantes, na perspectiva de Saúde Pública.
- A importância de falar de alimentação: prevenir ou remediar?Publication . Vargues, Andreia LopesPalestra no âmbito do Dia Nacional de Luta Contra a Obesidade 2018.sobre a importância de falar de alimentação a propósito da promoção da saúde e prevenção da doença.
- Aula 3: Métodos de avaliação de efeitos genotóxicos e suas aplicações.Publication . Louro, Henriqueta; Silva, Maria João1. Enquadramento da Experimentação Animal em Toxicologia Genética 2. Aplicações de modelos de ratinhos transgénicos 3. Construção de um ratinho transgénico 4. Modelos de ratinhos transgénicos para estudos de genotoxicidade 5. O ratinho transgénico baseado em plasmideo contendo o gene LacZ 6. Exemplos de Aplicações dos Modelos de ratinhos transgénicos 7. Ratinhos geneticamente modificados para ensaios de carcinogenicidade
- Aula 6: microRNAs association with drug resitancePublication . Gomes, Bruno; Silva, Maria JoãomiRNAs are short (approximately 22 nucleotides) non-coding RNAs with gene regulatory effect
- Aula 4: Estudos de Biomonitorização HumanaPublication . Louro, Henriqueta; Silva, Maria Joao1. Biomonitorização humana e Tipos de Biomarcadores 2. Exemplo de Aplicação: biomonitorização da exposição humana a fumo de tabaco ambiental em contexto ocupacional 3. A Iniciativa Europeia de Biomonitorização (HBM4EU) 4. Conclusões
- Ensuring Food Integrity by Metrology and FAIR Data PrinciplesPublication . Rychlik, Michael; Zappa, Giovanna; Añorga, Larraitz; Belc, Nastasia; Castanheira, Isabel; Donard, Olivier F.X.; Kouˇrimská, Lenka; Ogrinc, Nives; Ocké, Marga C.; Presser, Karl; Zoani, ClaudiaFood integrity is a general term for sound, nutritive, healthy, tasty, safe, authentic, traceable, as well as ethically, safely, environment-friendly, and sustainably produced foods. In order to verify these properties, analytical methods with a higher degree of accuracy, sensitivity, standardization and harmonization and a harmonized system for their application in analytical laboratories are required. In this view, metrology offers the opportunity to achieve these goals. In this perspective article the current global challenges in food analysis and the principles of metrology to fill these gaps are presented. Therefore, the pan-European project METROFOOD-RI within the framework of the European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) was developed to establish a strategy to allow reliable and comparable analytical measurements in foods along the whole process line starting from primary producers until consumers and to make all data findable, accessible, interoperable, and re-usable according to the FAIR data principles. The initiative currently consists of 48 partners from 18 European Countries and concluded its “Early Phase” as research infrastructure by organizing its future structure and presenting a proof of concept by preparing, distributing and comprehensively analyzing three candidate Reference Materials (rice grain, rice flour, and oyster tissue) and establishing a system how to compile, process, and store the generated data and how to exchange, compare them and make them accessible in data bases.
